Monday, July 5, 2010

Number 13 - myths and legends




Cuando la superstición o creencia por la negatividad del numero 13 es desmesurada, se convierte en una patología, la cual se denomina triscadecafobia, y puede presentar desde nauseas, dolores de cabeza o mareos, hasta desarreglos emocionales que pueden provocar fuertes estados de ansiedad. Estas personas no salen los días 13, sea martes o viernes, no suben al piso 13 o no eligen sentarse en la fila o asiento que tenga este número, e incluso no pueden ver el número 13, ni permiten que le hablen de él.

triscadecafobia - аha-ha-ha


Аз съм родена на 13 декември. Винаги съм си мислела, че ако имаше 13 месец , щях да изчакам, за да се появя на бял свят на 13.13. Хммм, може би има нещо фатално, а може би просто си въобразявам. Ако трябва да се родя отново, то бих избрала пак тази дата. Животът ми е странен, случват се особени неща и това ми харесва, защото ти предлага по - нестандартен сценарий, но не мога дая си крива душата, че понякога бих искала нещата да са ,хммм, по- нормални, да речем. Не се чувсвам по - различна, а само се учудвам, защо околните понякога не ме разбират...

Оперирана съм от апендицит- единствената ми операция- трябва ли да споменавам, че беше на петък 13-ти при пълна луна. Цяла нощ гледах луната, защото не спах цяла нощ, от болка. Да, операцията беше различна - моят апендицит беше 20см, при нормален от 2 до 6 см!! Но ме оперира завеждащ отделението проф.Михова, въпреки че петък е неоперативен ден!! Това си е жив късмет!
Преди няколко месеца, една болка във врата ме накара да посетя ортопед. Оказа се, че имам 13-ти ребра!! Дааа, и такова нещо съществува- при 30% от хората, което не е съвсем малък процент, но, да и аз съм в тези 30%.
Освен че съм родена на 13, денят на моето рождение е вторник. Според вярванията това е по - лошо, отколкото да се родиш на петък 13-ти. А защо това е така, трябва да проследим историята, митовете и легендите около числото тринадесет:


 Древните египтяни смятали, че смъртта е тринадесетата фаза от цикъла на живота, поради това смятали че числото 13 е символ на ново съществуване, пътят към Боговете, портата към едно пътуване по натам.

 В древните скандинавски легенди някога на пир във Валгале (чертога на върховния бог Один) били поканени дванадесет богове и само Локи – духът на хаоса и раздора‚ проникнал на тържеството неканен‚ като така гостите се оказали тринадесет. В крайна сметка един от поканените‚ Балдър‚ бил убит по време на вечерята. Не е трудно да се досетим кой от присъстващите му е посегнал. Оттогава потомците на викингите взели да се боят от тринадесетицата като от огън.

 За древните римляни и можем да ги разберем. Числото 13 за тях било символ на нещастията‚ гибелта и разрушенията!

Зевс е бил заобиколен от 12 богове и с него се получава числото тринадесет.

 В ученията на Питагор числото 13 е числото на еволюцията и на растежа. За търсещия мистичното , числото 13 , използвано адекватно, може да отвори дверите на познанието.

 Историята с Тайната вечеря също е изиграла съдбовна роля по отношение на това число. На тържествената трапеза Синът Божий поканил дванадесетте апостоли. Последният‚ тринадесетият‚ бил Юда‚ който по-късно предал Спасителя. Оттогава всички християни смятат това число за носещо нещастие.

 През мрачното Средновековие лошата слава на числото само укрепнала. Народът неистово вярвал‚ че на сборищата си вещиците се събират винаги по тринадесет и в това има някакъв смисъл – те си устройват пародия на тайната вечеря. И въпреки че протоколите в съдилищата невинаги потвърждавали подобни изводи‚ да се убеди простия народ в обратното било невъзможно. Още повече‚ че според дълбокото народно убеждение‚ тези “симпозиуми” били председателствани от представител на Сатаната или лично от него.

 Поради страх от прокълнатото число още в древни времена се оформила една своеобразна традиция – на масата никога да не се събират тринадесет души. Смятало се‚ че в повечето случаи това може да докара на домакина големи неприятности‚ като най-лошата от тях може да бъде някой от присъстващите да почине до една година. В различните краища на света детайлите също не съвпадат – според едни поверия при прадедите си щял да се отправи онзи‚ който първи стане от масата‚ според други – който остане последен. В Оксфордшир пък твърдели‚ че няма да му върви на онзи‚ който е седял най-близо до вратата. Не е за чудене‚ че всяка уважаваща себе си домакиня била готова да направи чудеса‚ само и само да избегне събирането на “опасна” компания. Ако това се случело‚ спешно се канели съседи‚ роднини‚ живеещи наблизо, дори случайни минувачи. През 60-те години на миналия век предприемчиви нюйоркчани дори се опитали да извлекат максимална изгода от суеверията‚ свързани с тринадесеторката. Щом у дома се съберял “опасен” брой гости‚ стопаните веднага набирали един специален телефонен номер и произнасяли нужните слова. Тогава‚ като след замахване с вълшебна пръчица в къщата се явявал някой си Фред Хорес – елегантен мъж на средна възраст. Той вземал някакви си двадесет долара и помагал да се “промени създалото се положение”. Всички били доволни!

Вторник 13-ти:
 éДата, която гарантира нещастието. Свързва се с бог Марс- бога на войната.Има поверие да не се жениш на тази дата, нито да ходиш някъде, нито да започваш нещо. В англосаксонските вярвания тази дата е петък 13, докато за японците петък 13 е чудесен ден за лов или изпълнение на желанията. Винаги съм ги харесвала аз японците!!


От незапомнени времена прокълнатото число се смятало за крайно неудачно като ден за начало на каквито и да било дела‚ включително семеен живот‚ пътешествия‚ нова работа. Във Великобритания например нито един суеверно настроен гражданин за нищо на света и до ден-днешен не би застраховал живота си‚ ако е тринадесети в списъка на клиентите на компанията. В мъгливия Албион застрахователните агенти са публикували ужасяваща статистика – всеки тринадесети техен клиент умирал в рамките на една година след сключването на застраховката. Но нали застрахователното дело се е появило много по-късно от легендите за пиршеството на скандинавските богове и преданията за Тайната вечеря! И все пак…

САЩ:
 В САЩ също не бързат да променят нищо‚ свързано с числото 13. В паметта на американците е жив споменът за историята с космическия кораб “Аполо 13”. На 13 април 1970 година на него се взриви кислородният резервоар‚ което едва не причини гибелта на тримата астронавти. И макар че специалистите отдавна са установили причината за аварията‚ хората смятат‚ че вината за нея е на коварната цифра.

 Самолетните дизайнери на САЩ никога не са проектирали боен самолет F-13.

 13 и масоните:
много пъти на долара се среща числото тринадесет:
13 листа в палмово клонче в орела, 13 маслини в палмовия клон, 13 стрели в другия си крак, 13 ивици върху знамето на гърдите му, 13 в 5-лъчната звезда над главата на орела, 13 реда на пирамидата, 13 букви в думите над пирамидата, 13 букви в думите над орела, 13 перли от ляво и от дясно на кръга на"печата" (2 пъти по 13),
И така 10 пъти 13. Къде още има 13? Те са замаскирани:
-на щита на орела са изобразени само 12 тънки хоризонтални линии,
но на върха е оставено място за още една, последната, 13 линия.
- В центъра на копюра има голяма буква „N”, това е 13 буква по древногръцката азбука.,
Официално се счита, че това означава първоначалния брой на обединилите се щати.

 Франция:

Ако съдбата ви застигне във Франция‚ не търсете там къщи с номер 13‚ защото такива няма! В нито един тамошен град‚ нито селце! Прословутият номер няма да срещнете и в нито един хотел. Едва ли ще се намери врата‚ украсена с числото 13, и в някой британски хотел. Неприязънта на надутите англичани към прокълнатото число направо минава всички разумни граници. Свидетелство за това е и случай‚ който преди време се появи на страниците на вестниците.

 Преди много години на една от улиците на малък английски град се състояла официална преномерация на къщите. Една от собствениците‚ за нещастие‚ получила номер 13. Бедната жена отправила писмен протест срещу това решение‚ а когато той бил отклонен‚ се оплакала във Върховния съд. Все пак агентите по наемане на жилища един по един заявили под клетва‚ че 13-ият номер наистина е навлякъл на къщата куп неприятности. В резултат на това станало почти невъзможно да се даде тази къща под наем. И как мислите – дали жената е спечелила процеса? Да‚ само че още на следващия ден починала от сърдечен пристъп и въпреки че на вратата на дома й закачили табелка с числото 12‚ той още дълги месеци стоял празен. Дали това не е било отмъщението на прокълнатото число? Защо пък не! Така или иначе през 1930 година във Великобритания била подписана петиция за сваляне от вратите на къщите на “нещастното число”. По същата причина в лондонските киносалони няма 13-о място на нито един ред. За да са по-далеч от греха!

 Не са пожалили номер 13 и в Италия‚ Испания и Северна Америка. В задокенските небостъргачи например не съществува 13-и етаж и след 12 веднага идва 14. Някои авиокомпании не продават билети за място под номер 13 – в салоните на самолетите след 12 място следва 14. Пътниците са във възторг или поне така твърдят психолозите‚ защото хората‚ които панически се страхуват от прокълнатото число‚ все още са доста. Неслучайно за този страх е измислен и специален термин – “тринадесетофобия”.

 Във Формула -1 числото 13 се избягва.

 Фрея – много красива немска богиня е свързана с числото 13. Тя представлява любовта и любовните връзки.

 13 та група в периодичната система е групата на металите наречена – borgruppe

 13 е било свещено число за Маите- представлявало 13 лунни фази и е било широко използвано в техните календари. Вярвали са , че има 13-сет Небеса.

 13 са били монасите от Шаолин, които победили войските на Ванг Ренце и спомогнали за установяването на династията Танг в Китай.

 В магическите ритуали, числото 13 символизира завесата, която трябва да бъде повдигната след като маговете се прочистят духовно- телом и духом и достигнат пълно просветление.

 Числото 13 в кабалистичната символика означава 13 степени на посвещаване.

 В окултните ритуали 13 е един от знаците на сатаната, може би затова е едно от любимите на вещиците.

 13 глава на Апокалипсиса предвещава идването на Антихриста.

 В картите Таро- 13-та карта е картата на смъртта.


No comments:

Post a Comment