Wednesday, August 11, 2010

Belintash - Thracian sanctuary






Белинташ - древно тракийско светилище?





Ве­ли­чес­т­ве­ни­ят ска­лен фе­но­мен Бе­лин­таш рев­ни­во е па­зил сво­и­те тай­ни.

Свещената скала носи послания изваяни от природата и дописани от прототраките и траките. Тук няма нищо случайно.

Загадките и посланията започват от неразчетения, а може би сакрален код в началото на Свещената скала и внушителния скален “Сфинкс”, приет като “Страж на светилището” и емблема на Белинташ. Те преминават през тайнствения олтар, впечатляващият брой обредни ямки, двете щерни винаги пълни с вода и завършват с огромен, насочен към висините, заострен скален стълб. От митологична гледна точка тази форма допълва образа и култа на Сабазий. Върховният бог на траките, властелин над природата е и бог на здравето и продължението на човешкия род.
В под­но­жи­е­то на Све­ще­на­та ска­ла е от­к­ри­та сре­бър­на об­­­роч­­­на плоч­ка на Са­ба­зий, която се съхранява в Ар­хе­о­ло­ги­чес­кия ин­с­ти­тут и му­зей на БАН – Со­фия.
Об­ра­зът на Са­ба­зий вну­ша­ва ве­ли­чие, спо­койс­т­вие и е в пъл­на хар­­­мо­ния с об­к­ръ­жа­ва­щи­те го змии. Тех­ни­ят ус­т­рем на­го­ре сим­­­во­­ли­­зи­ра зем­на­та и кос­ми­чес­ка връз­ка и един­с­т­во­то на све­та, си­ла­та на жи­­во­та и прог­ре­са.

Са­ба­зий е дре­вен бог на жи­ва­та при­ро­да, на чо­ве­ка и не­го­во­то здра­­ве, на про­дъл­же­ни­е­то на ро­да. Зми­и­те со­чат ос­нов­ни­те чо­веш­ки ор­­­га­ни, ко­и­то ха­рак­те­ри­зи­рат здра­ве­то и ми­съл­та: ко­ре­мът с вът­­­реш­­­ни­те ор­га­ни, сър­це­то с чув­с­т­ва­та, гла­ва­та с нер­в­на­та сис­те­ма и ра­­зу­­ма.Ед­на от зми­и­те се из­ви­ся­ва над гла­ва­та и оли­цет­во­ря­ва ду­ша­та, вя­­ра­та, по­ле­та на ми­съл­та.

Изоб­ра­зе­ни са и две по-мал­ки змий­че­та. Те мо­гат да сим­во­ли­зи­рат две­те на­ча­ла на жи­во­та и за­ча­ти­е­то. Хо­ри­зон­тал­на­та, изоб­ра­зе­на на ко­ре­ма – жен­с­ко­то, а ус­т­ре­ме­на­та с гъв­ка­ви дви­же­ния на­го­ре към нея – оп­ло­ди­тел­на­та си­ла и мъж­ко­то на­ча­ло.

No comments:

Post a Comment