Tuesday, September 28, 2010

13 ways to make our immunsystem stronger:

1. Водата.

Изследвания на Cornell- University показват, че през зимата човешкият организъм има много по- голяма нужда от течности, отколкото през лятото. Постоянното седене в затоплени помещения води до изсъхване на лигавиците. Това споходства за повишената опастност от проникване на вируси. За около 30 минути, опастността се повишава с 70%.
Съветът е приемане на много течности- на всеки 90 мин по една чаша е оптимален вариант. Първата чаша, според учените, трябва да се приеме веднага след ставане сутрин, тогава лигавиците са най-чувствителни.

2. Мюслите.

Оказва се, че мюслите са едно от най-добрите средства, които можем да намерим в къщи, за дихателния път и бронхите. Сухите плодове, които се съдържат вътре, освобождават слуз, която действа като блокира настинката и вирусите, а овесените ядки са отлично средство за регулиране на стомаха.


3. Калцият

Калцият се смята за минерал номер едно. Допринася за силна костна система,здрави зъби и преди всичко за здрава нервна система. Има изследвания, че действа дори при проблеми със съня. Намаленото съдържание на калций води до смана на настроенията и състояния на паника и страх. Най-добре е да се взема в комбинация с vit.D.

4.Розмарин

Защо розмаринът е по- добър от кафето:
Топла баня с наколко капки масло от розмарин или използването на душ-гел с розмарин води до стимулиране на центъра на събуждането в мозъка. Така способността за концентрация и успеваемост се увеличава с 20 %.

5. Чаят

Топлият чай, ако се приема на всеки 2 часа, има способността да отблъсква и унищожава вирусите. Това е така, защото вирусите виреят най - добре при температура от 30 градуса, при по -висока те умират.

6. Движение

Макар и банално, но това твърдение е истина. 20 мин активно ходене или колоездене дневно е достатъчно. В мускулните влакна се освобождават т.н. клетки убийци, които " прихващат " вирусите и ги унищожават.

7.Черешите.

Съдържащата се в тях ацерола, която може да се открие в различни комбинации витамини, бонбони и т.н. ,снабдява организма с около 30% повече Vit C отколкото портокалите.

8.Бъз

Една чаша топъл сок от бъз с мед трябва да е първата реакция при настинка.Флавоноидите, които съдържа сокът от бъз , увеличават метаболизма на Интерферона с 60%

9.Млякото

Имунната ни система се състои от 1.5 килограма белтък. Мляко, соева напитка или риба ще помогнат в случай, че има недостиг на белтъчини.

10.Грозде

Гроздето съдържа около 100 различни вида вещества, които засилват имунната система. Съдържанието в стафидите не се променя- една шепа сутрин със закуската ще бъде идеална защита.

11.Чили

Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушлета действа директно на рецепторите за болка, възбуждат мозъка и съдействат за излъчването на хормона на щастието, който пък съдейства за здрава имунна система.

12.Лук

Сиропът от лук, колкото и неприятно да звучи това ,е идеален вариант при простуда, особено при деца.
Рецепта: 500 гр. белен лук се нарязва на ситно и се смесва с 30 гр. захар. Слага се в 1л. вода, загрява се за 3 часа на котлона, на ниска темоература и след това с прецежда. Охладен сиропът се смесва с мед-80гр. и се поставя в тъмно шише. Достатъчни са 2-3 с.л. на ден. Подходящо е и да се прави компрес на ухото.

13.Студът.

Краищата на пръстите на ръцете се потапят в студена вода и се слагат на очите, така се повтаря няколко пъти. Съдовете се свиват и това води до намаляване на болката.

No comments:

Post a Comment