Monday, December 6, 2010

Beverages.

Зрънце нар на дъното на Абсолют без лед; бакарди с кола, мохито, червено вино - обичам ги и ги уважавам всичките, но има една напитка, която пия целогодишно и това е ... бира. Бих искала да споделя, какво разбрах за бирата наскоро, полезни и интересни факти и не, че съм имала угризения консумирайки това вълшебно питие, но друго си е като знаеш, че то направо си е лекарсво .





Бирата - 90 % вода , 4-12% алкохол, витамини, минерали, растителни вещества. Вече научно е доказано, че бирата е полезна за сърцето ни, костната система, имунната система и бъбреците..
500мл бира на ден освобождават достатъчно количество вит В6, който от своя страна подпомага образуването на хормона на щастието, така нервната система се успокоява и облекчава действието на сърцето.
Освен това бирата има т.н. пикочогонно действие, освобождава бъбреците от натрупани отрови и предотвратяват появата на камъни в бъбреците. Факт!
Друго интересно нещо е и становището, че бирата има противораково действие, което - смятат учените - се дължи на хмела.
Британски гении пък са открили, че бирата играе положителна роля в изграждането на костите - причината е съдържанието на силиций в пшеницата и ечемика.
1.5 литра на седмица пращат на оня свят т.н. гад Helicobacter-Pylori.
Този, който пие по една чаша бира ежедневно, намалява риска от инфаркт, защото бирата намалява т.н.лош холестерол / LDL - Cholesterin /, което прави кръвоносните съдове по - проходими и здрави.
И... не на последно място, чували сте : Dosis sola facit venenum, което означава: пийте ежедневно, но с мярка и според СЗО тя е : 24 гр алкохол за мъжете и 16 гр за жените. За сведение една бира съдържа едва 8 гр. алкохол.
Знам, че тези цифри предизвикват смях, дори, сигурна съм, в някои географски ширини ще се запитат дали дозата не е детска, но не е. Ежедневното поглъщане на големи количества алкохол, под формата на бира, биха могли и да унищожат Helicobacter-Pylori, но покрай нея ще изгорите и с други жизненоважни части от вашето тяло, така че пак казвам:
Dosis sola facit venenum или Дозата прави отровата ~
Наздраве!!

No comments:

Post a Comment