Monday, October 10, 2011

Tracian jewellery.











Mogilanska mogila -Vratza / Bulgaria/.

Могиланската могила - Враца -най-известната гробница на тракийска принцеса.


Могиланската могила е полуразрушен насип във Враца, който дълги години е стърчал в двора на една къща, почти в центъра на старата част на града. В периода 1965/66 г. са проведени археологически проучвания на могилата. Археолозите открили една ограбена още в древността гробница и други две, които са сравнително запазени. В по-голямата камера са намерени телата на възрастен човек и млада жена. Тук са намерени и две сребърни канички, четири фиали, бронзови съдове и различни оръжия, между които много бронзови заострени върхове на стрели, железни остриета, бронзов шлем, сребърна кнемида (наколенник) на места позлатена и с много богата украса.

Погребението било изключително богато и това дало основание да се мисли, че тук е била заровена древнотракийска принцеса.

Главата на младата жена била украсена със златен венец, наподобяващ лаврови клонки. Той тежал 205 гр. най-чисто злато. Златният венец се допълвал и от масивни златни обеци, украсени в долната част с фигурки на сфинксове и растителни орнаменти.

В третия гроб, частично ограбен в древността, били открити скелети на мъж и жена със златни и сребърни канички, златни скъпоценности, предмети от глина, стрели със заострени железни върхове. Златната кана представя две галопиращи колесници теглени от по четири коня с човек в ризница.

Богатите находки в съкровището от Могиланската могила утвърждават мнението, че става въпрос за царска гробница, свързана с династията управлявала през IV в. пр.н.е. - трибалите, които обитавали земите на сегашния Врачански край.

via.www. visit.vratza.com









No comments:

Post a Comment