Thursday, May 24, 2012

Честит 24 май, Българи!!!

На един от най-хубавите и най-български празници ще си позволя да цитирам част от статията " Земя на писмености " с автори  Пламен Петков и Георги Караманев от февруарския брой на Списание ОСЕМ, която започва така:
 
В България писмеността и книгите винаги са се радвали на особена почит. Именно писмената култура е в основата на средновековния разцвет на страната, а и на националното възраждане, довело до освобождението ни. Оказва се обаче, че историята на хората, живели по наши земи, е неделимо свързана с писмеността от дълги хилядолетия. Тук, където днес е България, са открити най-древните писмени знаци, които все още остават неразгадани от археолози и историци. Факт, признат навсякъде по света, но не и в собствената ни страна. Цели три са и азбуките, създадени в България. Все още се водят спорове дали Климент Охридски, или Преславската школа са изработили кирилицата, третата най-използвана азбука в света. Факт е обаче, че е дело на българи.
Първите букви, на които е изписван старогерманският език, също са измислени по днешните ни земи. Дело са на епископ Вулфила, личност с изключително историческо значение, уви, също почти непознат за нас.
Третата  азбука, за която се говори, че е създадена тук, е дело на траките. Ако един ден бъде открита митичната „Библия бесика", тя ще е огромна стъпка напред към познаването на древните ни предци.
 
Бъдете горди да се наречете българи!

via: тук

No comments:

Post a Comment