Thursday, April 3, 2014

СТАТИСТИКА

Малко статистика във връзка с "новия" Изборен кодекс... Общ брой на гласувалите в чужбина на последните Парламентарни избори по данни на МВНР - 114 557.   Брой на гласувалите в чужбина по страни (по данни на МВНР):

Турция - 65 035;
Испания - 9 988;
Великобритания - 5 825;
САЩ - 4 238;
Кипър - 3 376;
Белгия - 3 169;
Гърция - 2 925;
Франция - 2 764;
Германия - 1 896;
Австрия - 1 700;
Холандия - 1 306;
Италия - 1 300;
Канада - 1117;
Дания - 732;
Норвегия - 246;
...

По последни данни към началото на 2014 г. в чужбина живеят и работят около 2,5 млн. българи, които през 2013 г. са изпратили в България 1,7 млрд. евро. Сумите, които изпращат в България надвишават преките чуждестранни инвестиции (явно обаче не гласуват, или поне това показва избирателната активност). Във всеки един от по-големите градове - Чикаго, Лондон, Виена, Мадрид, Валенсия и т.н. живеят повече българи отколкото всички гласували на последните избори. За сметка на това в Турция са гласували 65 035-ма български граждани или 57 % от всички гласували зад граница.
 

via: списание: PROVO


       Всички българи мразят държавата България, но обичат, дори обожават родината.  Защо на нас българите не ни се отдава да обединим тези две понятия. Между тях не бива да се прави разлика, защото родината е  твоята татковина, мястото, където си вдишал въздух с дробовете си за първи път, видял си слънцето за първи път и си чул гласът на майка си - на български - за първи път. Мястото където съществото ти се чувства добре, защото водата и хлябът ти са най - сладки. Родината е мястото където е ( бил ) твоят дом, където са костите на твоите предци, мястото където би трябвало да се чувстваш най-силен и спокоен.  Всички български домове образуват държавата България, която си избира  организирано правителство и  която притежава вътрешен и външен суверенитет. Къде е грешката питам?
Не обвинявам никого, че търси по-достойно съществуване и по-благоприятна почва за развитие. Напротив. Светът е прекрасен и няма по - хубаво нещо от това да го опознаеш. Животът е един, той е безценен дар и всеки има право да го изживее по - най добрия начин. България няма много какво да предложи към сегашния момент. Всеки разумен човек съзнава това. Самата аз не съм сигурна, че искам да отгледам децата си в тази оскотяла и осверепяла среда.  Но ще е много тъжно, ако дойде ден, в който българите пръснати по света няма да могат да отговорят на въпроса: Откъде сте?, зашото България няма да я има на картата.  Звучи като утопия, нали, но всъщност ислямизацията в нашата държава, както и в цяла Европа е по-реална от всякога и ако преди векове сме спасили Европа от настъпването на Османската империя, сега вече няма да има кой, защото всички са напуснали родината...

No comments:

Post a Comment