Friday, January 17, 2014

Славееви скали - Велинград

    На десет километра западно от град Велинград в планинския масив Алабак (Западни Родопи), се намира местността "Славееви скали". Разбрахме за този маршрут от местни хора в града. Те само ни казазаха - "Славееви скали са интересни, нагоре по пътеката, има табели, ще ги намерите лесно". Всъщност така е. Няма как да се загубиш. Наскоро са направени табели, които обозначават пътя. Хубаво би било да пише и времето, което е необходимо, за да достигнеш до върха. Отнема около 2 часа и половина. Важно е да го знаеш, защото изглежда много по- близо, отколкото е и ако си избрал лятото за посещение на града, трябва да се запасиш с  вода.

Родопите са национално богатство, най-благата и мека планина, духът ти се рее необезпокояван, а гледките са пленителни. Препоръчвам на всички, които са избрали Велинград за почивка, да си направят тази разходка и ако не се интересуват от история, то поне ще могат да се насладят на прелестните Родопи.

Като начало в подножието се сблъскваме с човешката глупост, безхаберност и така болно характерната за България безстопанственост и продажност  - хиляди декари изсечени гори, оголени хълмове, вандалски нацепени дървета за добиване на смола. Не искам да коментирам положението в България, но мнозина са съгласни, че само Крумовите закони ще оправят нещата. Както и да е.
Продължаваме нагоре по пътеката, няма да описвам подробно, и така докато не стигнахме до така наречените "Славееви скали". На пръв поглед не правят кой знае какво впечатление, просто се радваш, че си стигнал до някакъв връх, до крайната, заветна цел. Първото нещо, което ми направи впечатление е, че мястото е заобиколено от дъбове. Дъбът е бил култово дърво не само за друидите и келтите, но и за траките, което си е в редата на нещата. На тези, които се интересуват от най-стара българска история това им е известо. Другите могат да прочетат нещо по темата тук.  Навсякъде около тракийските светилища може да се открият дъбови дървета. Светилищата са култови места, витае особена енергия и кой знае, може би, ако очите и най-вече сетивата са ви отворени - стават и чудеса. Покачете се върху скалите - открива се невероятна панорамна гледка, помълчете, помислете, почувствайте.

След като се върнах в София се разрових за повече информация и попаднах на научен доклад от Димитър Байраков, който подкрепя теорията ми :)




























































































No comments:

Post a Comment